Radiografie dentară
Examenele complementare sunt un grup de teste indicate de medicul stomatolog în urma consultului clinic și a examenului obiectiv pentru a observa detalii ce nu pot fi vizualizate cu ochiul liber. Cel mai important examen complementar este radiografia dentară.
Există mai multe tipuri de radiografii dentare. Datorită progresului acestei ramuri a medicinei, claritatea și precizia radiografiilor este astăzi excelentă iar dozajul de raze X pe pacient a scăzut enorm.
Acest lucru se datoreaza noilor aparate radiologice digitale.
Radiologie Dentară Digitală
Clinica noastră dispune de cele mai performante aparate de radiologie dentară digitală care, în mai puțin de o secundă (radiografii retro-alveolare) sau doar 9 secunde (ortopantomograma) şi fără multe radiaţii, ne permit să obţinem o imagine digitală complexă asupra dinţilor dumneavoastră.
Datorită senzorilor aparatelor, imaginea va fi de calitate şi la o rezoluţie net superioară filmului convenţional, ceea ce permite prelucrarea digitală (mărirea sau inspectarea imaginii). Astfel, medicii noştri specialişti pot observa detalii importante ale dinţilor şi structurilor adiacente.
Radiațiile sunt reduse cu 80% motiv pentru care riscul expunerii și în cazul femeilor însărcinate este mult redus. În plus, procesul durează maxim 1 minut şi nu este necesară pregătirea prealabilă sau programare.
Radiografiile pot fi eliberate atât pe film radiologic cât și în format digital, pe CD sau prin e-mail.
Beneficii:
- Doză de radiaţii mult scăzută. Cercetarile în domeniu atestă o reducere a radiaţiei de până la 80% în momentul utilizării unui senzor digital comparativ cu folosirea unui film radiologic. Acest fapt se datorează proprietăţilor senzorului, care îl fac mult mai sensibil la fotonii radiaţiilor X.
- Posibilitatea prelucrării imaginii. Imaginea radiologică digitală poate fi prelucrată pentru a se obţine detalii importante ale dinţilor şi structurilor adiacente.
- Ecologic. Nu sunt folosite substanţe chimice pentru developare.
- Calitate superioară a imaginii obţinute. Majoritatea senzorilor digitali existenţi în prezent pe piaţă au o rezoluţie a imaginii net superioară filmului convenţional. Aceasta înseamnă că pe radiografiile digitale medicul poate identifica informaţii care nu ar fi fost vizibile pe un film convenţional.
- Economie de timp.