Dacă tot avem niscaiva experiență cu aparatele dentare și cu tratamentul de îndreptat dinții, hai să listăm câteva dintre miturile ce înconjoară tratamentul ortodontic și care este de fapt adevărul:
1. Doar dacă ești copil/adolescent poți avea succes cu un tratament ortodontic
Am început tratamentul meu prin 2007. Pentru că tot am fost plecată de nebună, nu am putut să-l termin, așa că voi reveni pentru a termina treaba. Am avut 29 de ani când l-am început. Cunosc oameni de 50 de ani, chiar și mai mult.
Ortodontul meu glumea că, atât timp cât ai dinți de îndreptat, se poate face treaba. Cea mai bătrână pacientă a lui a fost o tipă de 83 de ani, care i-a spus că s-a săturat de dinții ei „imperfecți”, așa că a trecut la aparat. Asta era o fază întâmplată la cabinetul lui din Germania, pentru că în general în România, la vârsta asta nu prea mai au majoritatea bătrânilor ce să îndrepte.
Cum majoritatea dintre noi nu aveam cunoștințe despre asemenea tratamente sau bani prin pruncie, nu e niciodată târziu să te faci „mumos”.
2. Îndreptarea dinților e doar rezolvarea unei probleme estetice
Normal că pe noi ne interesează cum arată dinții noștri, dar problemele sunt mai grave decât doar că nu sunt perfect aliniați și nu rânjim ca actorii de la Hollywood. Dinții înghesuiți, rotiți ciudat sau crescuți oricum dar nu drept pe arcadă pun probleme de igienă (e cam greu să cureți asemenea dinți), probleme de masticație etc.
Nu de puține ori pacienții de ortodonție au probleme de ocluzie, dureri la mestecat sau „pocnituri” ale articulației. Deci, chiar dacă dinții perfect aliniați sunt ceea ce ne interesează pe noi, ăștia plini de vanitate, ortodontul are multe alte chestii pe cap de rezolvat.
3. Aparatul dentar îți distruge dinții
Când am purtat eu Damon (aparat dentar metalic „autoligaturant”), partea mai bătrână a familiei mele era cât pe ce să pună de un infarct. Cum am io dinții ăștia atât de frumoși (cuget că pentru vârsta a treia orice dinte e frumos, cât îl mai ai) și-i distrug cu „fiarele” alea în gură.
Este adevărat că, dacă ai o igienă proastă în timpul purtării aparatului, poți dezvolta carii. Dar de la asta și până la distrusul dinților, zic că-i cale lungă.
4. Orice dentist poate să-ți rezolve problema
Dacă aveți dentiști din ăștia ninja care au impresia că vă pot duce un tratament ortodontic până la capăt, FUGIȚI de ei. Ortodonția e o specialitate în sine, este încă o școală pe care onor stomatologul o duce la sfârșit. Dacă dentistul vostru nu este ortodont cu acte în regulă, nu-l lăsați să se apropie de dinții voștri cu niciun fel de aparat. Un ortodont prost specializat (sau în cazul lor ne-specializat) vă poate face mai mult rău decât bine.
5. Dacă ai un aparat dentar pe dinți nu poți săruta cum trebuie
Trecem și la chestii hard-core, că, fiind adulți, mai faci și altceva cu buzele decât să vorbești. Aparatul dentar nu vă deranjează în activitățile de budoar, iar partenerul probabil se va obișnui. Nu e chiar sexy să stai cu oțelul pe dinți, dar până la urmă rezultatul este prea bun să nu merite. Aparatul dentar teoretic nu vă limitează, dar puțină atenție nu strică. Singura problemă ar fi vreun capăt de „sârmă”, dar astea de obicei sunt perfect tăiate, pentru că altfel nu ați putea sta cu aparatul pe dinți de la ulcerațiile pe care vi le-ar provoca. Deci curaj și .. succes.
6. Am terminat tratamentul, nu mai trebuie să fac nimic
Partea proastă cu niște dinți care au stat ani sau zeci de ani într-o poziție (chiar incorectă) este că au tendința de a migra la loc. Așa că, după ce terminați tratamentul și zâmbiți ca o Miss, veți avea un retainer plasat (aparat de contenție îi spune la noi). El poate să fie mobil (de-l purtați noaptea) sau fix – o „sârmuliță” ce se lipește în spatele dinților. Ortodontul știe să vă spună la momentul respectiv cât trebuie purtat și ce gen de retainer vi se potrivește.
7. Tratamentul ortodontic este dureros
Aici e cu dus-întors. Momentul „cheie” este când vi se pune prima dată aparatul dentar pe dinți și începe procesul de tras-împins-rotit. Veți simți o presiune ciudată în câteva ore și peste o zi e posibil să vă doară. Eu am simțit că pic de durere doar când mușcam puternic, în rest nu era problemă. Am mâncat 3-4 zile chestii foarte moi și de preferat ce nu presupuneau masticație și am fost OK. Am luat un Ketonal (sp.) sau două.
Tot ce s-a îmtâmplat apoi a fost OK. Odată ce dinții au devenit „mobili”, de câte ori s-a mai ajustat ceva la aparat, nu am mai avut probleme. Dinții erau deja obișnuiți cu „plimbarea”, așa că durere am simțit doar în primele zile de tratament. Vorbim deci în general de disconfort ce se poate rezolva cu o pastilă-două. Depinde în mare măsură și ce atitudine aveți. Dacă sunteți genul de om care se lamentează pentru orice chestie, probabil că va fi mai greu.
8. Mi se mișcă dinții .. dacă vor cădea?
Când dinții încep să „migreze” pe pozițiie lor, vă veți simți școlari din nou, așteptând să vină Zâna Măseluță. Din fericire, oricât de ciudat par să se miște dinții, nu se vor rupe. Faptul că se „clatină” este premisa întregului tratament, nu poți „muta” niște dinți care stau bine fixați în arcade. Odată ajunși la locul lor, cu aparatul de contenție pus, dinții se vor „suda” și nu veți mai avea spaime că-i pierdeți prin cafea.