Totul despre Ortodontie si Bracketurile dentare la ImageDent

    Tratament ortodontic

 

  • Probabil nu există persoane, care să nu-şi dorească un zîmbet frumos şi o dantură perfectă. Un zîmbet atrăgător şi irezistibil, dinţi sănătoşi, bine îngrijiţi sunt lucruri preţuite astăzi, nu mai puţin decît un ceas scump sau nişte bijuterii de lux. Dar, din păcate natura nu ne-a înzestrat pe toţi cu dinţi drepţi, frumoşi şi o muşcătură (ocluzie) corectă.

  Anomaliile ocluziei dentare constituie un defect cosmetic semnificativ: într-adevăr, malocluzia deformează nu doar zîmbetul, dar afecteaz armonia feţei în general, fapt ce provoacă adesea disconfort major pacientului. Totuşi, acest lucru nu este singura problemă. Malocluzia presupune presiuni inegale pe dinţi, suprasolicitarea anumitor grupuri de dinţi şi respectiv, absenţa solicitărilor pe alte grupuri. Această suprasolicitare, la rîndul său, cauzează abraziuni patologice a smalţului, apariţia defectelor coletului dintelui şi, de asemenea, contribuie la dezvoltarea afecţiunilor parodontale (a gingiei). Leziunile parodontale cronice duc la diminuarea (pierderea) cantităţii de ţesut osos a gingiei, apoi la mobilitatea dentară şi, în cele din urmă, la pierderea dinţilor. Aceasta este eventuala perspectivă pentru persoanele cu malocluzie.

Deci, sunt două tipuri de tratament ortodontic:

  • la dorinţă şi
  • obligatoriu

     

    Pacienţii care apelează la tratament ortodontic din dorinţă proprie au probleme dentare de natură estetică, deci, nu există tulburări ale funcţiilor aparatului dento-maxilar, iar prognosticul pe termen lung pentru pacient este favorabil. În acest caz, pacientul este cel, care ia decizia de a urma un tratament ortodontic

    Tratamentul este unul necesar, dacă pacientul are anomalii, care determină tulburări în funcţionarea normală a sistemului dento-maxilar.

    Din fericire, astăzi stomatologia dispune de toate soluţiile şi mijloacele necesare pentru corectarea celor mai diverse defecte ale dentiţiei.

    În clinica noastră ImageDent  se realizează un tratament dentar ortodontic complet; noi eliminăm defectele în mod separat, dar şi în cadrul unui program complex de reabilitare a pacienţilor, care include metode ortopedice, ortodontice şi chirurgicale. Fiecărui pacient, care are nevoie de tratament ortodontic, şi apelează la serviciile clinicii “ImageDent”, se va face o evaluare completă a cavităţii bucale, cu implicarea (dacă este necesar) a altor specialişti, cum ar fi medicul terapeut, chirurg, ortoped. Apoi, se selectează dispozitivele şi structurile optime de corecţie a anomaliilor existente: acestea pot fi bracket-uri de metal, de safir, ceramice, autoligaturante şi altele.
     

     

    Tipuri de bracket-uri:

    Bracket-uri dentare, în funcţie de materialul din care sunt confecţionate

    Bracket-uri metalice. Deşi nu sunt invizibile, bracket-urile metalice sunt destul de populare, fiind cel mai des întîlnit tip de aparat dentar. Acestea sunt dispozitive clasice, capabile să vă redea bucuria unui zîmbet sănătos şi frumos în cel mai scurt timp posibil.

    Bracket-uri de safir – sunt aproape invizibile pe dinţi. Bracket-urile de safir sunt apreciate pentru aspectul lor discret, chiar mai mult, aparatul dentar conferă un farmec special zîmbetului Dvs.

    Bracket-uri ceramice – au un aspect similar smalţului dentar. Se consideră că ar avea fragilitatea mai crescută, dar specialiştii moderni folosesc diverse tehnologii pentru a le face cît mai rezistente. Bracket-urile ceramice au o suprafaţă mată.

    Bracket-uri din compozit (plastic) – experţii noştri aleg culoarea materialului, în funcţie de culoarea smalţului dentar. Vă putem oferi chiar aparate dentare din plastic colorat, care sunt atractive şi interesante pentru cei mici.

    Bracket-uri dentare, în funcţie de modalitatea de fixare:

    În functie de modalitatea de fixare a arcurilor la bracket-uri, aparatele dentare pot fi clasice sau autoligaturante.

    Bracket-uri cu ligaturi – sistem de tratament ortodontic în care există ligaturi, adică, arcul e menţinut în bracket-uri prin ligaturi. Montarea acestor bracket-uri are o particularitate: ligatura trebuie schimbată după o perioadă, deoarece fixarea arcului slăbeşte în timp.

    Bracket-uri autoligaturante – sistem cu o varietate de clipuri şi cleme. Aplicarea acestor bracket-uri este una simplă, totodată contribuie la corectarea chiar şi celor mai complicate malocluzii. Bracket-uri fără ligaturi sau autoligaturante reflectă cele mai noi succese ale ortodonţiei şi au o serie de avantaje semnificative:

    а) durata tratamentului este mai mică;

    b) reduce timpul de vizită la medicul stomatolog;

    c) creşterea intervalului de timp dintre vizite;

    d) o schimbare de arce uşoara şi rară;

    e) calitate a rezultatelor finale mai bună.

    Bracket-uri în funcţie de locaţie

    Bracket-uri vestibulare – acestea sunt montate pe partea exterioară a dinţilor. În funcţie de materialele utilizate, ele pot fi complet transparente.

    Bracket-uri linguale – astfel de sisteme sunt fixate pe interiorul arcadelor dentare, prin urmare, bracket-urile sunt foarte estetice, fiind şi cele mai populare în rîndul pacienţilor noştri.

    Placa dentară în jurul bracket-urilor

    Placa bacteriană, care se acumulează în jurul bracket-urilor fixate pe dinţi, conţine microorganisme, iar ca rezultat al activităţii lor vitale sunt acizii organici, factorul principal al apariţiei cariei dentare. Cariile nu se pot dezvolta sub bracket, deoarece între acesta şi dinte este un strat foarte subţire de material stomatologic, care ţine bracket-ul ferm fixat.

    Este important să fie menţinută o igiena orală cît mai riguroasă, ar fi bine de periat dinţii cu atenţie după fiecare masă. Şi în mod obligatoriu, cel puţin o dată la trei luni, iar în unele cazuri şi mai des, trebuie făcut detartrajul dinţilor profesional.

    Consolidarea rezultatelor

    Pentru ca, la sfîrţitul tratamentului ortodontic, dinţii să rămînă poziţionaţi şi aliniaţi corect, pentru a stabiliza dinţii în noua lor poziţie, în cadrul clinicii se folosesc aparatele de contenţie, care pot fi mobile ori fixe (retainers). Aparatele de contenţie mobile sunt plăci convenţionale sau gutiere, care trebuie folosite noaptea.

    La adulţi se folosesc aparate de contenţie fixe – analogic unei şine de imobilizare parodontală: sunt realizate dintr-un fir metalic, adaptat dinţilor fiecărui pacient în parte, care va fi lipit pe spatele dinţilor. Retainer fix de contenţie nu cauzează disconfort şi este complet invizibil. În caz că se strică, el poate fi reparat uşor şi rapid. Pentru consolidarea noii poziţii a dinţilor, retainer trebuie purtat timp de un – doi ani.

    Tratament ortodontic pentru copii

    Cel mai frecvent, problema malocluziei îi deranjează pe pacienţii noştri mici. La această vîrstă, cînd dinţii doar se formează, rezolvarea problemelor de ocluzie este foarte simplă. Mulţi părinţi sunt preocupaţi de întrebarea: “Ce vîrstă este indicată pentru aplicarea bracket-urilor?”. Medicii ortodonţi pentru copii recomandă montarea bracket-urilor copiilor mai mari de 10-12 ani. Tratamentul nu trebuie început prea devreme, dinţii urmează să se formeze şi posibil unele defecte vor dispărea de la sine.

    Cînd este vorba despre ortodonţia pentru copii, medicul dentist ortodont trebuie sa aibă în vedere mai multe aspecte, în primul rînd trebuie sa fie şi un bun psiholog. Mai întîi, ar trebui de discutat cu copilul despre bracket-urile care urmează a fi montate, pentru a-l pregăti din punct de vedere moral să poarte aparatul dentar şi să înţeleagă că această situaţie nu este gravă. Purtarea unui aparat dentar poate atrage atenţia celorlalţi copii şi nu întotdeauna reacţia lor este pozitivă, de aceea este necesar ca copilul să-şi dea seama de importanţa bracket-urilor, care nu sunt un motiv de a ironiza, ci o modalitate de a îmbunătăţi sănătatea şi de a beneficia de o dantură sănătoasă pe tot parcursul vieţii. Medicul ortodont de la clinica ImageDent va acorda o atenţie deosebită copilului Dvs. şi va găsi întotdeauna o modalitate sa aibă întreaga cooperare a adolescentului, va explica necesitatea purtării unui aparat dentar, va alege cea mai bună opţiune, va explica pacientului şi părinţilor săi cum trebuie îngrijit aparatul dentar şi cînd trebuie vizitat medicul.

     

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.